Sökordsoptimering: 6 tips för bäst resultat

Head of sales for Vixels
Abood Alzeno
2023-10-12
Vad är Sökord?

Sökord, eller även så kallade "nyckelord," är de ord och fraser som användare skriver i sökmotorer som Google när de letar efter information, produkter eller tjänster. Att optimera dina webbsidor runt de sökord som människor söker efter kan hjälpa dig att ranka högre och driva mer trafik.

För att hitta sökord måste du utföra sökordsanalys. Det innebär att använda verktyg och metoder för att upptäcka vad din målgrupp letar efter, hur konkurrenskraftiga de sökorden är, och hur väl de matchar dina mål och innehåll.

Varför är sökord viktiga i SEO?

När användare söker efter något på internet skriver de ord i webbläsarens sökfält, och de översta relaterade resultaten visas. Hur sökmotorn bestämmer vilka resultat som ska rankas beror på om nyckelorden i dessa artiklar stämmer överens med vad användaren skrev och en rad andra faktorer. Sökmotorer söker igenom webbsidor efter vanliga ord och fraser relaterade till användarens sökning.

En allmän regel är helt enkelt: har du har relevanta nyckelord i ditt innehåll, är det mer troligt att det kommer att visas bland de översta sökmotorresultaten för någon som söker innehåll som ditt. Därför är användning av rätt nyckelord bland det viktigaste för SEO. Att välja de bästa nyckelorden kan också hjälpa dig att bättre rikta in dig på din målgrupp.

Till exempel, om din målgrupp är människor som söker efter de bästa löparskorna för att springa ett maraton, skulle nyckelordet ”maratonlöpning” inte vara det bästa valet eftersom de översta sidorna för den sökningen handlar om träning inför ett maraton. Det innebär att när människor söker med den termen är de mest intresserade av träning. Istället kanske du använder en annan nyckelordsfras, såsom ”maratonskor,” för att nå din målgrupp.

Att se till att dina nyckelord stämmer överens med ditt innehåll och sökarens avsikt gör det mer troligt att användare som hittar din sida via en organisk sökning kommer att stanna kvar på din sida. Detta gör att din innehållsmarknadsföringsstrategi blir mer effektiv och tenderar att öka konverteringsgraderna och klickfrekvensen (CTRs).


Vad är Sökordsoptimering?

Målet med sökordsoptimering är att säkerställa att de valda sökorden är effektiva för att driva rätt trafik till din webbplats och ranka din sida tillräckligt högt så att rätt trafik kan hitta den enkelt. Sökorden ska göra det klart för sökmotorernas algoritmer vad ditt innehåll handlar om och vilka sökfrågor som ska ge det som ett toppresultat. Sökordsoptimering kan också vara en pågående process för en del innehåll. Eftersom användningen av söktermer utvecklas och andra artiklar och innehåll dyker upp, kan kombinationen av nyckelord som optimerade din sökstatus tidigare ändra sig därefter. Du kan behöva använda andra nyckelord än du gjorde tidigare.

Hur optimerar du sökord för SEO?

Att optimera för nyckelord kan vara utmanande. Om du är ny inom SEO, kan processen fortfarande kännas lite svävande. Vi har beskrivit den som en process att hitta rätt nyckelord för att få ditt innehåll att visas som svar på rätt användarsökningar. Men hur vet du vilka nyckelord som kommer att göra det? Det bästa sättet att ta reda på de mest relevanta sökorden just för din hemsida är att utföra en sökordsanalys. Vissa väljer att använda sig av gratis verktyg Google Analytics och Google AdWords, medan andra väljer dyrare verktyg som visar mer statistik samt förslag.
Bild på seo säljare

Få en kostnadsfri Sökordsanalys

Abood Alzeno, Projektledare
6 Tips för sökordsoptimering:

Korrekt sökordsoptimering kan förbättra SEO och öka chanserna att få ditt innehåll bland de topprankade sökresultaten och därmed tjäna mer trafik, leads och kunder. För att hjälpa dig med din sökordsplanering har vi skapat en lista med sex tips för din innehållsstrategi:

1. Granska din nuvarande On-page SEO.

2. Hitta sökord för din webbplats.

3. Koppla dina sökord.

4. Lägg till sökorden i din webbplats.

5. Undvik sökordsstoppning.

6. Glöm inte din målgrupp.


1. Granska din nuvarande On-page SEO

Först bör du se var du står genom att utföra en granskning av din nuvarande strategi för on-page SEO. Följande är saker att leta efter under denna granskning:

Titeltaggar: Dessa talar om för Google vad dina sidor handlar om. Säkerställ att de är unika och har lämplig längd (50 till 65 tecken).

Meta-beskrivningar: Dessa är korta beskrivningar (100 till 155 tecken) som visas under din webbsida i sökresultaten. Meta-beskrivningen bör vara koncis och ge en tydlig bild av sidans innehåll.

Header-taggar: Säkerställ att din sida har korrekt formaterade rubriker och underrubriker (H1, H2, etc.) i HTML istället för rubriker i fetstilt vanlig text. Sökmotorer ger särskild vikt åt ord som förekommer i headertaggar när de bestämmer vad din sida handlar om.

URL-struktur: Idealiskt bör URL:en för varje sida på din webbplats vara kort och enkel och innehålla relevanta nyckelord (som de som förekommer i innehållets titel).

Bilder: Både bildfilnamnen och alt-texten för bilden tas i beaktning av sökalgoritmer när de bestämmer hur man ska ranka och klassificera ditt innehåll. Inte bara det, men dessa ökar också tillgängligheten på din webbplats. Säkerställ att bildfilnamnet och alt-texten är relevanta och stämmer överens med innehållet.

Innehållet självt: Är det engagerande och relevant, eller behöver det piffas upp? Är det minst 300 ord långt? Kvalitetsinnehåll tenderar att ranka bättre än dåligt innehåll som inte kommer att hålla en användare kvar på sidan särskilt länge.

Kontrollera länkar: Om du har länkar till annat innehåll, se till att dessa länkar fortfarande fungerar. Det är generellt bäst att undvika att länka till konkurrenternas innehåll och ofta en bra idé att ha några högkvalitativa interna länkar kopplade till relevant och beskrivande ankartext.

Sociala medier: Om marknadsföring är en viktig del av webbplatsen, se till att sociala medieprofiler och delningsknappar är länkade till dina sidor.När du har granskat och gjort justeringar av dina nuvarande sidor och strategier kan du börja fokusera mer specifikt på nyckelord.

2. Hitta sökord för din webbplats

Antingen genom att prova olika söktermer i olika webbläsare eller med hjälp av ett SEO-verktyg. Du kan börja med att brainstorma en lista med nyckelord och fraser kopplade till innehållet och sedan systematiskt mata in varje nyckelord i en sökning eller verktyg. Håll reda på analyserna för varje ord på din lista. Vilka har flest sökningar? Vilka har bäst konverteringsgrader? Använd dig av SEO analys eller sökordsanalys för att enklare hitta relevanta sökord.


Sökordsanalys och SEO analys

3. Koppla dina sökord

Sökordsmappning är en strategi som förekommer över en hel webbplats. När du har en lista med sökord som är relevanta för webbplatsens innehåll kan du sedan analysera varje sökord och "mappa" ut vilken sida på webbplatsen varje nyckelord bör gå till. Idén bakom sökordsmappning är att det förhindrar dig från att lasta alla sökorden endast på förstasidan eller använda identiska set av nyckelord för varje sida. Du bör besluta var du ska använda varje sökord beroende på innehållet på varje sida på webbplatsen. Bestäm vad som gör varje sida unik från alla andra sidor och arrangera sökorden för att stämma överens med detta. Det kan vara till hjälp att analysera relaterade termer för varje nyckelord eller mata in varje sökord i en Google-sökning för att se vilka sidor som dyker upp. För ett givet sökord vill du använda det på en sida med liknande innehåll som de främsta sökresultaten.

4. Lägg till Sökord på din webbplats

När du har valt dina sökord och bestämt vilka sidor de ska placeras på är det dags att lägga till dem i befintligt innehåll eller modifiera innehållet för att inkludera dem. För vissa sökord är detta enkelt. Till exempel, om du har en artikel om maraton löparskor och du vill inkludera sökordsfrasen ”bästa långdistans-löparskor” kan det vara så enkelt som att ändra en H2-underrubrik från ”Vilka skor är de bästa?” till ”De bästa långdistanslöparskorna”. Andra gånger kan inkluderingen av ett särskilt nyckelord kännas nästan omöjligt utan att skapa klumpiga meningar, vilket leder oss till vårt nästa tips.

5. Undvik sökordsstoppning

Sökordsstoppning är att överbelasta en artikel med sökord men på bekostnad av innehållet. Det är viktigt att undvika detta. Google och andra sökmotorer har lärt sig att hålla utkik efter sökordsstoppning och rankar inte sidor som är stoppade högt eftersom deras innehåll tenderar att vara bristfälligt. Sökalgoritmer utvecklas ständigt för att returnera relevant och värdefullt innehåll till en sökare. Således bör innehållskvalitet alltid gå före sökord.

6. Glöm inte din målgrupp

Som vi har nämnt tidigare är din målgrupp väldigt viktig i denna process. Föreställ dig att du gjorde allt i din makt för att optimera en sida så att den dyker upp som ett av de översta sökresultaten, bara för att upptäcka att personer som söker på termerna i ditt innehåll letar efter något annat. Om du missar din målgrupp kan två saker hända. För det första kan många personer som inte är din målgrupp hitta vägen till din sida, se att det inte var vad de ville ha och snabbt lämna, möjligtvis undvika din sida som en källa i framtiden. För det andra kanske din målgrupp aldrig ser din sida dyka upp i ett sökresultat. Det är viktigt att eliminera sökord som leder fel publik till din webbplats och istället införliva de söktermer som din målgrupp vill ha.


Vanliga Frågor om sökordsoptimering


Om du fortfarande har frågor har du kommit till rätt ställe! Kolla in följande vanliga frågor för mer information.Hur skriver man sökord för SEO?

Den grundläggande processen är att välja ord eller fraser som stämmer överens med ditt innehåll. Därefter kan du forska om dessa ord och fraser genom att använda en sökmotor, gratis online-verktyg eller sökordsanalys. SEO-verktyg kan ge dig ytterligare nyckelord och deras associerade mätvärden, vilket kan hjälpa dig att precisera vilka nyckelord som fungerar bäst för ditt innehåll.

Vilka är de viktigaste områdena att inkludera sökorden i?

Att inkludera sökord i titlar, rubriker, underrubriker, titeltaggar, metabeskrivningar, bildtaggar och alt-texter är ofta god praxis. sökord bör också läggas till genom hela innehållet, och att inkludera primära sökord nära toppen rankar vanligtvis en sida högre.

Hur många sökord är bra för SEO?

Det finns inget exakt svar på detta. Du bör ha minst några och använda dem när det är meningsfullt. Att öka sökordstätheten på en sida bara för att inkludera fler sökord är ingen bra idé eftersom det kan minska innehållskvaliteten. Även om sökord hjälper en sida att rankas i sökningar, kan det straffa din sida om de inte används effektivt, och då kommer sökorden inte att ha någon betydelse. Använd så många du vill så länge du inte stoppar in sökord eller vinkla innehållet bara för att få det att passa.
Gå tillbaka
Bild på seo säljare

Få en kostnadsfri SEO-analys

Abood Alzeno, Projektledare

Kom i kontakt

Du får konstadsfri konsultation om hur vi kan stärka din online närvaro.

Boka ett möte eller Skicka ett mail

Ring oss
Epost
Var vi finns

Boka ett möte direkt via vår kalender

Boka möte