De senaste SEO-trenderna 2023: Vad du behöver veta

Head of sales for Vixels
Abood Alzeno
2023-08-04
De senaste SEO-trenderna 2023: Vad du behöver veta

SEO är ett av de mest dynamiska områdena inom digital marknadsföring eftersom Google ständigt uppdaterar sin rankningsalgoritm för att göra sökningen till en bättre upplevelse för användarna. Det innebär att varje år har marknadsförare möjlighet att omvärdera de SEO-trender som formar sökmotorlandskapet.

Läs vidare för att upptäcka de 11 största SEO-trenderna att hålla utkik efter 2023 och hur du kan justera din strategi för att matcha dem.

Förstahandserfarenhet av ett ämne (det nya "E" i E-EAT)

Från och med december 2022 har Googles populära EAT-akronym, (Expertis, Auktoritet, Tillförlitlighet) fått ett extra E: Erfarenhet, vilket gör det till E-EAT. Google kommer nu att ta hänsyn till författarens eller skaparens erfarenhet när man bedömer innehållets kvalitet.
Google EEAT
Så vad innebär "erfarenhet" egentligen? Google vill se att en innehållsskapare har förstahandserfarenhet och verklig erfarenhet av det ämne som diskuteras. Till exempel, som grundare av en SEO-byrå, har jag verklig erfarenhet och kan tala med auktoritet om SEO-trender som kommer att dyka upp 2023. Men om jag skulle skapa ett innehåll på en hälsowebbplats om vanliga orsaker till hjärtsjukdomar, skulle det försämra innehållets kvalitet eftersom jag inte är en medicinsk expert och saknar erfarenhet inom sjukvård.

Det innebär att fler webbplatser behöver granska inte bara vilka deras innehållsskapare är, utan också vilka ämnen de fokuserar på. Och det leder oss till de nästa två trenderna.
Innehåll riktat mot målgrupp, inte trafikriktat innehåll

En orsak till denna ökade betoning på erfarenhet är för att skapandet av SEO-innehåll växer. Men om en webbplats som säljer programvara producerar blogginlägg med matrecept, kommer Googles sökmotorrobotar att bli misstänksamma. Gagnar verkligen detta innehåll målgruppen av programvaru-kunder? Eller, hjälper det webbplatsen att ranka för vissa sökord med hög volym?

Du vet redan svaret. Sanningen är att företag vars innehållsstrategi enbart är att jaga söktrafik utan att ta hänsyn till vad användarna faktiskt vill är osannolikt att se rankingframgång under 2023. Att hålla sig inom ditt allmänna ämnes- och branschområde är avgörande för att skapa innehåll värt att ranka.

Ökad betoning på författarens auktoritet

En annan anledning till Googles betoning på erfarenhet är uppgången av automatgenererat innehåll som rankas i SERPs. Google vill säkerställa att det innehåll som rankas 2023 är producerat av riktiga människor med riktiga målgrupper i åtanke. Så vad kan du göra för att höja både erfarenhet och auktoritet för dina skapare detta år? Först och främst, se till att de personer som skapar ditt innehåll verkligen är experter. Förhöj sedan deras erfarenhet på följande sätt:

- Inkludera författar biografier för att bättre och mer fullständigt kommunicera ditt innehållsskapares kunskap och expertområden.
- Länka dina skapares sociala mediekonton så att Google enklare kan förstå genom sociala signaler att de är riktiga människor och riktiga experter.
Tillfredsställande, hjälpsamt innehåll

Googles uppdatering om hjälpsamt innehåll i augusti 2022 är en annan viktig algoritmförändring som kommer att påverka hur vi skapar innehåll 2023. Under hela sin historia har Google alltid prioriterat att tillhandahålla högkvalitativt innehåll till användare. Men dess nya betoning på "hjälpsamhet" indikerar att användare bör känna sig "nöjda" med det innehåll de klickar på i SERPs.Användarnöjdhet är dock inte lätt att mäta eller kvantifiera. Så vad menar Google med hjälpsamt? Innehåll som är:

- Skapat för människor, inte sökmotorer.
- Lämpligt för målgruppen.
- Relevant för webbplatsens huvudämne eller ämnesområde.
- Skapat av auktoritativa, erfarna skapare.
- Visar en djup kunskap om ämnet.

(Märker du ett tema ännu i årets SEO-trender?)

Att skapa hjälpsamt innehåll är lättare sagt än gjort. Så hur kan du göra ditt innehåll mer hjälpsamt? För det första, fokusera på kvalitet, inte kvantitet. Även om det troligtvis finns många målade nyckelord på ditt innehållsschema 2023, är det osannolikt att producera topprankade resultat 2023 om du pumpar ut ett stort antal innehåll som är tunt på hjälpsamhet och lågt på expertis.

För det andra, utvidga din nyckelordsforskning för att inkludera information utöver enbart sökvolym. Överväg följande:

- Vilka typer av innehåll rankar för specifika sökningar?
- Hur långt är innehållet?
- Vilka frågor besvarar det?
- Vilka andra underteman eller relaterade frågor utforskar det?
- Vilka länkar ingår på sidan?
- Vem är skaparen?
- Vad är deras erfarenhet?

Nyckelordsforskning och innehållsforskning kan ge alla möjliga insikter i dessa kvalitetsindikatorer, så se till att du inte distraheras av potentiell organisk trafik ensam. Kontrollera dina sökfrågor i Search Console för att se vad människor letar efter som leder dem till dina specifika blogginlägg.
google search console resultat
A.I-innehåll & programvara för innehållsskrivning

Trots alla uppdateringar 2022 som fokuserade på att bekämpa automatgenererat innehåll kommer användningen av A.I-innehåll troligtvis bara att öka 2023.

Antalet marknadsföringsapplikationer som nu integrerar SEO och A.I ökar ständigt. Och det är inte konstigt eftersom dessa integrationer kan vara otroligt tidsbesparande! De flesta innehållsmarknadsförare har använt någon version av dessa typer av A.I-innehållsgeneratorer under det senaste året.A.I-innehållsgeneratorverktyg - förenklad aida-copywriting. Men med tanke på alla Googles senaste uppdateringar, kan programvara för innehållsskrivning användas säkert? Absolut!

Att pumpa ut auto-genererade utkast är ett stort nej, men marknadsförare kan definitivt använda dessa verktyg för att påskynda sina innehållsarbetsflöden och fortfarande skapa original, kvalitetsinnehåll i processen. Här är några av de mer användbara tillämpningarna av dessa verktyg som inte offrar originalitet eller innehållets människocentrering:

- Innehållssammanfattningar: Verktyg som genererar innehållssammanfattningar kan hjälpa dina skribenter att förstå de viktiga nyckelorden, ämnena och undertemana som bör inkluderas i deras originalinnehåll.

- Innehållsstrukturer: Strukturer är ett utmärkt sätt att ge dina skribenter en vägkarta för hur man skapar hjälpsamt innehåll utan att lita på A.I för att göra jobbet åt dem.

- Innehållsidéer: Verktyg som bloggämnesgeneratorer kan påskynda brainstormings-processen. Att gå från ett nyckelord till en hjälpsam innehållsidé kan vara halva striden, och en idégenerator kan hjälpa till att förhindra skrivblockering.

Se nedan tio genererade idéer för bloggartiklar inom tandvård, skapat av AI på ett par sekunder:
Chat gpt SEO test
Förändringar i CTR utifrån SERP-positioner

Var beredd på att ändra vad du tror att du vet om CTR och rankingpositioner. Med oändlig rullning nu tillgänglig på både mobil och skrivbord har Google gjort det mycket enklare för användare att bläddra igenom flera sidor med SERP-resultat för att hitta det innehåll de söker. Över åren har relationen mellan rankingposition och CTR varit ganska konsekvent, med majoriteten av klick som går till de tre första resultaten. Men 2023 kommer klickfrekvenserna troligen att påverkas när sökare enklare navigerar över flera sidor med sökresultat.

När det gäller de fruktade noll-klick-sökningarna som vi har hört om i åratal visade en nylig studie från Semrush att endast cirka 25,8% av sökningarna resulterade i noll klick. När Google fortsätter att lägga till fler framstående utdrag och sökfunktioner som "People Also Ask", kommer CTR troligen inte att lida av avsaknaden av klick så mycket som man ursprungligen trodde.

Även om det fortfarande är idealiskt att komma till den första sidan, kommer att vara på sida två eller tre att ha fler fördelar än tidigare tack vare oändlig rullning. Så se till att du optimerar dessa sidtitlar och meta-beskrivningar och använder funktioner som schema markup för att göra ditt innehåll mer engagerande och klickbart i SERP:erna.
SEO trender och rankning
Produktsides-SEO

När Google fortsätter att belöna långt, informativt innehåll, kan sidor som tenderar att ha tunnt innehåll, som produktsidor, dra nytta av att erbjuda mer hjälpsam information på sidan 2023.Rullgardinsmenyer, vanliga frågor (FAQ) och kundrecensioner är alla sätt att lägga till ytterligare innehåll på en produktsida. Även om det är användbart att lägga till nyckelord i produktbeskrivningen, tänk på andra frågor som användare kanske vill ha svar på om produkten innan de köper.

- Erbjuder ni gratis frakt?
- Vad är returpolicyn?
- Finns det garantier, uppgraderingar eller tillägg tillgängliga med produkten?
- Finns det kund testimonials eller recensioner som du kan visa tillsammans med produkten?

Detta är bara några sätt att lägga till ytterligare innehåll på en sida som faktiskt är hjälpsam och informativ för användare som överväger ett eventuellt köp.
Produkt sida från nike
SEO-konkurrensanalys

Att titta på konkurrenter har alltid varit ett smart sätt att forma SEO-strategi, och konkurrensanalys kommer att bli ännu enklare och mer effektivt 2023 tack vare hjälp av SEO-verktyg.

När Google lägger större vikt vid branschexpertis och "ämnesområden" på webbplatser, kommer att titta på tankeledare inom din bransch att vara ett säkert sätt att förstå vilka typer av innehåll i din bransch som kommer att ranka högt. Du kan använda SEO-konkurrensprogramvara för att jämföra konkurrenters innehåll, tillbakalänkar, domänauktoritet och mer.

Titta på de sätt som dina konkurrenter etablerar erfarenhet, expertis, auktoritet och trovärdighet genom både on-page och off-page signaler och dra nytta av dessa insikter i dina egna SEO-kampanjer och innehållsstrategi. Lär dig mer i vår guide om nyckelords-konkurrensanalys.
Semrush seo tester
Minskad crawl-frekvens


Google har nyligen satt stora klimatmål, inklusive att fungera på koldioxidfri energi till 2023. För att uppnå detta mål har Google övervägt att minska frekvensen med vilken den kryper webbsidor. Att minska krypningen hjälper till att bevara datorkapacitet och är en av de enklaste förändringar Google kan göra i linje med sina hållbarhetsinitiativ.

Men minskade krypfrekvenser kommer sannolikt att påverka uppdaterade krypningar snarare än krypningar som upptäcker nytt innehåll. Det innebär att det kan ta längre tid för Google att märka de nya förändringar vi gör på våra webbplatser.Därför är det att optimera ditt innehåll från början, med alla on-page element det kommer att kräva för att ranka, det bästa strategiska valet 2023.
On page SEO exempel
Återupplivad bild-SEO

Bilder är ofta förbisedda på webbplatser, men de har alltid spelat en roll för bättre rankingar i bildsökningar.De kan också erbjuda möjligheter att inkludera ytterligare nyckelord och semantiskt relaterade termer i vårt innehåll via alt-text.

Google gillar att se alt-text och schema-märkning som hjälper deras sökrobotar att bättre förstå innehållet i bilderna. Google uppskattar också webbmasters som gör sitt innehåll mer tillgängligt för alla användare. Alt-text hjälper också till att göra internet till en bättre plats för de som har synnedsättning eller individer som är begränsade av internetbandbredd eller anslutningsproblem.
image seo alt tag
Snabbladdande, högpresterande webbplatser

Ända sedan sidupplevelseuppdateringen 2021 har Google lagt större vikt vid högpresterande, snabbladdade webbplatser i sin rankingalgoritm.

Även om sidupplevelse-uppdateringen kan kännas som gamla nyheter, slutförde Google inte utrullningen av uppdateringen förrän i mars 2022, och den kommer att fortsätta förbättra de signaler den använder för att avgöra om en sida faktiskt presterar bra för användarna.

År 2023 kommer Page Speed Insights och Core Web Vitals fortfarande att vara viktiga verktyg för att övervaka och utvärdera webbplatsernas hastighet och prestanda.Vid sidan om innehållskvalitet kommer det att löna sig för företag att prioritera förbättringar av sidans hastighet med ökade nyckelordrankningar för alla webbsidorna på deras domän.
snygg och snabbladdad hemsida
Införliva dessa 2023 SEO-trender i din strategi

Se till att införa ändringar som behövs för att alltid bemöta de nya standarden i Google-algoritmerna. Algoritmerna ändras ständigt och för att kunna vinna loppet som är Google placeringen så måste man alltid anpassa sina strategier också. Det som fungerade för ett par år sedan kan då bidra negativt till din strategi nästa år, och därför är sökmotoroptimering ett av de mest dynamiska områderna.
Gå tillbaka
Bild på seo säljare

Få en kostnadsfri SEO-analys

Abood Alzeno, Projektledare

Kom i kontakt

Du får konstadsfri konsultation om hur vi kan stärka din online närvaro.

Boka ett möte eller Skicka ett mail

Ring oss
Epost
Var vi finns

Boka ett möte direkt via vår kalender

Boka möte